osobní blog o tom co mě baví, co se děje a kdo se směje :-)

středa 1. dubna 2020

Zůstaň doma a hledej … #StayAtHome

19:23 Posted by Sochise , No comments

Zůstaň doma a hledej osvobození a nebo rovnou osvícení? Dobře, po předchozích tématech toto bude trošku mimo, ale proč toto nezařadit do svého denního programu? Co zkusit se trochu zastavit a využít čas k vlastní introspekci a nahlédnutí do sebe sama. Samozřejmě to není záležitostí nejbližších několika dnů, ale třeba nalezneme novou cestu, kterou se vydat.

O co vůbec jde?

Pojmy osvobození a osvícení určitě mnozí budou znát třeba z buddhismu. Jsou to však pojmy, které se vyskytují i v jiných světových naukách. Někdy jsou skryty za jinými pojmy, které nás matou mnohdy záměrně. Je třeba si uvědomit, že některá vědění nebyla vždy určena všem, ale pouze zasvěceným. Tento postup však nám není obvykle až tak vzdálen. Stačí se dívat v televizi na jednání vlády, která se konají i takzvaně za zavřenými dveřmi. Obzvlášť teď se to děje často při zasedání krizových štábů a jiných institucí.

Nepouštěl bych se hned do nějakých složitých duchovních nauk. Obvykle toto spojení bývá odrazovacím bodem pro mnoho lidí. Dnes již však už mezi tajemné pojmy nepatří třeba meditace, mindfulness, jóga.

Mindfulness vs. meditace?

Je v tom rozdíl? Stejnou otázku jsem si také pokládal. Meditace je obyvkle vnímaná ve spojení s buddhismem nebo hinduismem, jednoduše s Indií. Dnes však lidé meditují, aniž by se hlásili k praktikování těchto náboženství zkušeností. Pojem použijeme pro pojmenování těchto životních cest. Například křesťanství bychom pojmenovali jako náboženství víry. Věřím, že vyslovením pojmu náboženství mnohým naskočí husí kůže.

Je však prokázáno, že tyto techniky meditace opravdu fungují. Proto se vyčlenila nová línie, která tyto techniky více přibližuje západnímu světu. Pro tuto část světa je potřeba podložit nové techniky vědeckým podkladem. Tato technika se pak nazývá mindfulness (všímavost). Velmi populární jsou dnes aplikace pro mobilní telefony, které vás provedou sezením mindfulness. Mezi těmi nejznámějšími jsou tyto:

Headspace
calm

Připravte se však, že aplikace je sice zdarma, ale použití je značně omezené. Pro plný přístup musíte otevřít peněženku dokořán. Ale i ve verzi zdarma se dá používat.

Co se týče knižních publikací, na českém trhu vyšla obsáhlá kniha Život samá pohroma v nakladatelství Jan Melvil Publishing, s.r.o.. Doporučuji. Nejdedná se pouze o teoretickou knihu, ale především bude fungovat jako průvodce touto technikou.

V knize se toho dozvíte hodně. Přikládám také odkaz na Český rozhlas – Radio Wave.

Věřím však jakékoliv cičení tohoto typu. Ať meditujeme, jdeme cestou rozvíjení buddhovské podstaty, nebo technikou mindfulness postavěné na vědeckých pokladech. Cokoliv nás může rozvíjet na jiných úrovních, než jsme zvyklí.

A co ta jóga?

V podstatě navazuje na předchozí. Musíme se však více hýbat a lámat se do poloh, které nám nejsou přirozené. Kdysi se mi dostala do ruky kniha Pránájáma od autora André van Lysebeth. Vůbec jsem o tom nic nevěděl, ale začetl jsem se. Celá kniha je prakticky o tom, jak správně dýchat. Později jsem zjistil, že tento autor je v daném oboru známým odborníkem a krom toho vydal i řadu dalších knih okolo jógy. Přehled knih vydaných v nakladatelství Argo nalznete ZDE.

Stejně jako výše zmíněné meditační techniky, tak i jóga může přinést něco do života. Trávíte hodně času v kanceláři za počítačem, v továrně na lince, v obchodě za pokladnou, nebo jinou náročnou práci, ať už fyzickou nebo psychickou? Jste donucení nyní pracovat formou homeoffice? Pak vše popisované je určeno právě pro vás. Z osobní zkušenosti mohu jen doporučit. Při současné úpravě jídelničku se vaše tělo začne měnit témeř ze dne na den. Ztuhlá záda, bolesti a jiné neduhy se začnou rychle ztrácet.

Zkuste mrknout na toto video. Má sice 45 minut, ale rychlým proklikáním se můžete podívat, co je možné se z knih naučit. Nebojte se však, že toto budete muset zvládnout hned napoprvé. Toto je přehled všech dvanácti ásan, které knihy učí. Pro začátečníky jsou doporučeny sestavy, které jsou jednodušší a stačí se jim věnovat i pouhých 15 minut denně.

Zkuste se na to podívat a popřemýšlet, zda to má pro vás smysl. Určitě má, ale člověk k tomu musí často dojít sám a vlastní cestou a s vlastní motivací. Nemusíte být vrcholový sportovec, jako Jaromír Jágr. Tyto nauky jsou určeny pro všechny.

Dneska konec?

Ano. Stručný popis obsáhlého tématu je pro dnešek za náma. Jak jsem řekl výše, pokud v těchto tématech něco uvidíte, určitě budete sami hledat dál.

Mějte se hezky.

The post Zůstaň doma a hledej … #StayAtHome appeared first on ::Sochise.·..



from WordPress https://ift.tt/2UArTCi
via IFTTT

0 komentářů:

Okomentovat