osobní blog o tom co mě baví, co se děje a kdo se směje :-)

pátek 3. dubna 2020

Zůstaň doma a piš … #StayAtHome

1:23 Posted by Sochise , No comments

Předchozí díly této speciální rubriky byly psány jako rychlé nápady, aby si každý mohl něco vybrat, nebo každý den se věnovat něčemu jinému. Přístup bude u každého individuální. Možná kritika padá na to, že témata by mohla být více rozpracovaná. Problémem je čas.

Volný čas pro psaní se těžko hledá i pro psaní běžných článků. Pokud mám psát denně, je to pro mě časově hodně náročné. Rodina a práce vezme své. Navíc dnes, když bylo hezké počasí, strávili jsme den na samotě u lesa. To je také důvod, proč se k psaní dostávám až teď.

Snažím se témata vymýšlet pozdě večer před spaním, napsat si alespoň základní kostru a rychle vytáhnout z paměti detaily. Zbytek se dopisuje odpoledne. Dnes však až večer.

Jaké téma to bude dneska?

Zůstaňme u toho psaní. V jistém věku bývalo populární psaní deníku. Později to byly blogy na internetu. Vždy tím byla naplňována nějaká touha po záznamu vlastních zkušeností, sdělení veřejnosti, ať už širší nebo úzce zaměřené na jisté téma.

Motivaci má hodně z nás. Myslíte si, že nevíte o čem by jste psali. Že by to stejně nikdo nečetl. Možná nevěříte vlastním vyjadřovacím schopnostem. Možná to jsou ty správné otázky. Pokud se necítíte psát veřejně, zkuste psát takzvaně „do šuplíku“. Je jedno jestli psaní pojmete jako deník, budete si sepisovat komentáře k dění kolem sebe, nebo budete psát novelu, povídky, básně.

Zkuste si z toho udělat denní rutinu. Není třeba, aby jste každý den napsali celou A4 textu. Pokud vás psaní chytne, po nějaké době to už nebude problém. Já jsem se k psaní dostal na vysoké škole. Nejdříve to byly bakalářská a diplomová práce. Později jako spoluautor odborné knihy. Věřte, že vidět vlastní jméno na přebalu knihy udělá své.

Pište cokoliv vás napadne a co je vám osobně nejbližší. Pro začátek to je jednoduchá a funkční rada. Pište do počítače, do klasického zápisníku. Klávesnice nebo tužka? Je to na vás. Níže se podíváme na nějaké nástroje a něco pro další motivaci.

Software

Věřím, že preferované psaní bude v počítači. Především, pokud píšete privátně. Soubory je možné lépe chránit a schovat, než papírový blok. Pojďme se podívat na různé druhy programů, které se pro psaní dobře hodí.

  • DAY ONE – Elektronický deník s mnoha pokročilými funkcemi. Lze využívat zdarma, ale pokud jsou pro vás zajímavé další funkce, je nutno si je odemknout zaplacením poplatku. V aplikaci je možné vytvářet různé deníky. Lze pomocí služby IFTTT.com propojit s dalšími službami (WordPress, Instagram, Facebook), ale také s aplikací Todoist. Je toho hodně. Záznamy v deníku lze doplnit fotografií, audio i video nahrávkou, doplnit detaily o aktivitách, přiřazovat štítky, polohu a další. Pro toho kdo si deník píše pravidelně, je to výborná aplikace.
  • Scrivener – Teď už aplikace na psaní. Tento program už patří mezi profesionální aplikace pro psaní dlouhých textů. Klasický Word pro psaní knih, diplomových prací a podobně, není úplně přizpůsoben. Scrivener patří mezi TOP programy, které svými funkcemi pomáhají více se soustředit na text a jeho organizaci Používal jsem jej na počítači s Windows. Byl jsem s ním spokojen maximálně. Tehdy jsem jej získal se slevou 50%, jelikož jsem absolvoval výzvu NANOWRIMO (o tom se zmíním dále). Pokud už píšete delší texty, knihy, novely, scénáře, odborné práce, zkuste. K dispozici je 30 denní zkušební verze.
  • Ulysses – Podobný program jako Scrivener. Vnímám, že o prvenství se přetahují tyto dva programy.
  • Hemingway Editor – Funkcemi určen především pro psaní anglických textů. jednoduchý editor bez složitého formátovaní. Pokud chcete jen psát a neřešit nic jiného. Tento klasický editor je dostupný jako webová aplikace, ale také i jako program pro PC i Mac.
  • iA Writer – Minimalistická aplikace, která umožní soustředit se na text. Profesionální editor používán předním značkami (například Condé Nast, vydavatel magazínu The New Yorker).
  • Typora – Podobný minimalistický program jako iA Writer. Lze doplnit dalšími pluginy. Podporuje Markdown. Používal jsem a docela jsem si jej oblíbil.
  • Bear – Není to úplně novinka. Dnes už jedna z klasických aplikací pro psaní.

Něco pro motivaci

Pokud si chcete o psaní něco přečíst, přidávám odkazy na některé weby a knihy.

  • renenekuda.cz – Ať už začínáte, nebo už píšete, doporučuji tyto stránky. Naleznete i nástroje pro spisovatele, cvičebnice a podobně. Krom toho jsou tam on-line kurzy psaní, ale i klasické kurzy.
  • mamtalent.cz – Tyto stránky jsem používal pro insipraci v minulosti. Teď mi nějak nefungovaly, ale zkuste se na ně taky mrknout. Byly tam návody na psaní. A
  • Knihy o tvůrčím psaní – Klasické knihy od Markéty Dočekalové. Sehnat tyto knihy mi v jisté době sebralo hodně času. Pokud se někdo objevil, kdo knihu prodával, byly částky hodně přemrštěné. Ale podařilo se sehnat.
  • O psaní, Alexandra Berková – Autorka je zakladatelkou tvůrčího psaní u nás. Malá knížka s několika esejemi o psaní. Není to klasická příručka.
  • O psaní, Stephen King – aneb memoáry o řemesle. Klasický světový autor píše o tom co ho živí. Taky patří mezi klasiku v tomto oboru.

Kde psát veřejně?

Možností je mnoho. V případě blogu nebo osobní stránky doporučuji použít klasické služby.

  • Blogger – Úplná klasika. Služba od Googlu. Nabízí velkou podporu, jednoduché ovládání, lehce přizpůsobitelné s možností použití vizuálních šablon. Pro začátečníky jako stvořené. Profesionální služba pro každého.
  • WordPress – Další klasika. Redakční systém s jednoduchým ovládáním a s velkými možnostmi. Jede na něm hodně webů, které běžně navštěvujete, například i tento. Je přeložen do češtiny, což mnohé usnadní.

A co bylo to Nanowrimo?

Pokud už píšete nějakou dobu a cítíte se na to napsat něco většího, zkuste to společně se zbytkem světa ve výzvě NANOWRIMO (National Novel Writing Month).

Napište za měsíc (konkrétně se koná vždy v listopadu) novelu o 50 000 slovech. Denně to je 1667 slov. Není to opravdu nic jednoduchého. Ve výzvě jde však pouze o psaní. Sepište svou knihu. V daném měsíci nikdo nechce, aby jste se hluboce zamýšleli nad daným textem, ale hlavně psali. Napsali tak svou prvotinu (pokud jste již neudělali dříve) a až následně se věnovali úpravám. Pokud výzvu splníte, dostanete jako odměnu možnost využívat některé služby od sponzorů, případně významné slevy.

Odměnou vám však bude především váš text. Který možná zpracujete dál a podaří se dokonce i vydat. Ale možná jej vložíte do šuplíku. Ale kdy naposledy jste napsali tolik textu?

Dneska konec?

Je 0:13, tedy už je zítra 🙂

The post Zůstaň doma a piš … #StayAtHome appeared first on ::Sochise.·..



from WordPress https://ift.tt/2X2xNxB
via IFTTT

0 komentářů:

Okomentovat