osobní blog o tom co mě baví, co se děje a kdo se směje :-)

sobota 4. dubna 2020

Zůstaň doma a poslouchej … #StayAtHome

1:23 Posted by Sochise , No comments

Přiznám se, že dnes časově nestíhám. Proto jen krátký článek. Je opět pozdě večer. Pomalu se mi zavírají oči, proto přemýšlím co si pustím. Večer rád poslouchám. Někdy si pustím pouze rádio, nebo nějaký podcast na pozadí. Jindy se do obsahu zaposlouchám.

Proto se dneska zaměřím na audio a Podcasty, které jsou v dnešní době velmi populární a v naší zemi jejich počet roste a kvalita se zvyšuje. Je pravdou, že v zahraničí jsou trochu více napřed. Když se nad tím zamyslím, tak u „rádia“ trávím mnohem více času než u televize. Slovo rádio dávám do uvozovek záměrně. Pod tímto pojmem míním vše, co poslouchám. V autě je to klasické rádio. Nejvíce mi sedí Radiožurnál. Krom klasického rádia pak poslouchám hudbu a podcasty, a to jak doma tak i při práci. Hudbu zde nebudu řešit. Tam si každý najde své kanály. Ale podívám stručně na podcasty.

Podcasty kolem nás

Co to je podcast? Pomožme si opět známou internetovou encyklopedií.

Podcasting je způsob šíření informací vynalezený v roce 2004 Adamem Currym a do jisté míry konkurující rozhlasu. Výraz „podcasting“ se užívá ve významu „způsob šíření audioinformací“ čili zvukových informací, „způsob šíření informací zvukem“, „převod textu na zvuk“. Výraz podcast, příp. audio RSS (Rich Site Summary) se užívá pro sadu jednotlivých navazujících audio záznamů (audiosouborů). … Podcast může být příspěvek, který autor namluvil a převedl do MP3. Poslouchání takového příspěvku je pro uživatele zajímavé, protože slyší skutečný hlas autora textu. Podcast může namlouvat autor textu, amatérský nebo profesionální moderátor atp.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Podcasting

A jak je poslouchat?

Existuje velké množství aplikací a programů, které toto umožňují. Nejčastěji jsou používané v mobilních telefonech, jelikož jsou mobilní a jejich velké využití přichází právě na místech, kde k tomu máme nejvíce času, například při cestě v MHD, v čekárně, v autě, večer před spaním. Tyto aplikace jsou nejvíce známé a používané.

  • Apple Podcast – Patří mezi top aplikace. možná především proto, že se jedná o nativní aplikaci v produktech od Apple. Aplikaci máte nainstalovanou v MacBooku, iPhonu, CarPlay i na hodinkách od Apple. To je jeden z důvodů, proč dávám na první místo. Pro mě to je nejpoužívanější aplikace na podcasty.
  • Google Podcast – Samozřejmě je potřeba zmínit i druhého velikána, co se týče softwaru pro mobilní telefony. Google má pro podcasty vlastní řešení, které je dostupné na Android a iOS. Nepoužívám vůbec, ale věřím, že obsah i kvalita bude shodná s Apple.
  • Overcast – Nepoužívám, ale mám aplikaci naistalovanou. patří mezi top aplikace pro poslech podcastů.
  • Soundcloud – Komplexnější aplikace. Nenajdete pouze některé z podcastů, ale jinou nezávislou tvorbu. Dnes už klasická aplikace.
  • TuneIn – Také klasická aplikace na poslech internetových rádií z celého světa. Umožňuje také poslech podcastů.
  • Spotify – Asi není třeba představovat. Opět komplexní aplikace pro poslech. I zde je možné poslouchat a odebírat oblíbené podcasty.
  • mujRozhlas – Novinka na české scéně. Český rozhlas vydal novou aplikaci pro poslech svých pořadů ze všech svých rádií. Jelikož poslouchám Český rozhlas hodně a často hledám zajímavosti v jejich pořadech, používám často. Oblíbené mám i rozhlasové hry. Za mě super aplikace. Ovládání by se mohlo trochu doladit, ale člověk si zvykne.

Dneska konec?

Ano, tuto větu píšu opět v 0:13. Náhoda?

The post Zůstaň doma a poslouchej … #StayAtHome appeared first on ::Sochise.·..



from WordPress https://ift.tt/2Xe5Wed
via IFTTT

0 komentářů:

Okomentovat